lördag 14 april 2012

Textiltryck

Här ska det tryckas! Har länge varit sugen på att experimentera med olika trycktekniker. Nu i helgen börjar jag så smått med stämpeltryck (bl.a. girih-mönster), blocktryck och schablontryck. 




Stämpeltryck

Jag börjar med stämpeltryck och girih-mönster. Dessa mönster bygger på avancerade matematiska uträkningar, kan kombineras i det oändliga och bilda vackra mönster över stora ytor. De är vanligt förekommande orientaliska mosaiker och dekorationer. 



Först ritar jag av alla delar och klipper ut dem. Först bakgrundsformerna sen de mindre inuti. Jag använder mig av en slags mjuk linoleumplatta som man enkelt kan klippa och skära i (återkommer om vart man kan få tag på dem). 




Här har jag tryckt bakgrundsformerna och lagt en grund till det mer detaljerade mönstret. Det är ganska kladdigt att trycka med stämplar men det är en härlig känsla att se mönstret växa fram. Jag skissade upp mönstret först innan jag började trycka - det krävs lite tankeverksamhet - ett tips är att inte ta med alla fem delar i ett mönster första gången. Börja med en eller två. I detta mönster finns det tre. 





Forts. stämpeltryck

Jag har även påbörjat arbetet med ett indianskt mönster. Pilspetsar, upprepningar och speglingar är vanliga i dessa mönster. Här har jag lagt själva grunden.




Såhär blev resultatet:




Blocktryck

Blocktryck är en urgammal tryckteknik. De första spåren  som kan dateras hittades i De tusen Buddhornas grotta i Östturkistan år 868. Eftersom tryckstocken var så skickligt gjord tror man att tekniken säkert utvecklats under många år innan dess. I Europa började man använda sig av tekniken på medeltiden och i Sverige under 1700-talet. Blocktryckstekniken ersattes sedan till stor del av tryckvalsarna som tog över under industrialiseringen.  Mönsterna på tryckstockarna kunde vara utsnidade men även med islagna metallstift.


Tapet, tidigt 1800-tal



De är så vackra och det är fascinerande att se några av de mönster som användes i Sverige på 1700-talet! Vill åsså snida ut en tryckstock!

Foto: Ångermanlands hemslöjdsförening
Bilder, källor: Tryck på tyg - Tradition och eget skapande, Ulla Magnusson 1988, LTs förlag, Sthlm.

Provade på tryckmetoden med nitar och blev sugen på att göra mer! Detta måste jag utveckla. Kom på med en gång att det är bra att ha ett extra mjukt underlag - jag lyckades inte riktigt få med färgen från alla stift.

En liten provisorisk tryckstock med nitar på kork.

Testtryck nr.1
Tryck nr.2, upprepning av samma mönster.


Schablontryck med screenram

Efter att ha skissat upp bilden på schablonpapper och skurit ut allt som ska tryckas tejpar jag fast schablonen på ramen så att ingen färg kan smita ut. Sen placerar jag den på ett mjukt underlag så att färgen kommer ner ordentligt i tyget. Sen lägger man en sträng med färg längst upp och drar med en rakel först neråt sen uppåt igen tills det verkar som att de områden som ska täckas med färg är täckta.


Jag blev nöjd med resultatet, men får nog fylla i några av linjerna med en tunn pensel där färgen inte fäst. 


Tänkte även göra ett tryck med fågelmotivet som jag målade för ett par månader sen. Här har jag börjat skära ut bilden. Vissa delar måste sparas och sen placeras ut på rätt ställe strax innan trycket ska genomföras.



2 kommentarer:

  1. Å vilket fint inlägg! Tryck är verkligen superkul och spännande med alla mönster man kan göra!

    SvaraRadera
  2. Tack! Ja, det är superkul! Provade en del för några år sen men har inte riktigt satt mig in i det förrän nu. Girih-mönsterna är jättespännande - kan även göras i lera?? ; )

    SvaraRadera