tisdag 19 februari 2013

William Morris & Co, Michaelmas Daisy

Äntligen har jag klätt pianopallen som jag målade i somras i detta vackra tyg från W.Morris. Nu står den här och lyser upp mitt vardagsrum.


William Morris (1834-1896) är en av världens mest kända tapetdesigners. Morris startade 1861 ett inredningsföretag tillsammans med medlemmar ur det Prerafaelitiska Brödraskapet. Deras mål var att göra god hantverksmässigt producerad design för folket - en reaktion på industrialismens massproduktion. Estetiken byggde framför allt på medeltida förlagor. Företaget blev en succé  men det var mest överklassen som hade råd med det fina hantverket. Man arbetade framförallt med Möbler, Gobelänger, Kakel och Glasmålningar. 



I början av 1900-talet blev stilen omodern och företaget gick i konkurs. 1940 köpte Sanderson upp hela den återstående verksamheten. På 1960-talet anpassade Sanderson flera av tapetmönstren för textil, vilket starkt bidrog till en ökande popularitet. 

(källa: www.tapetorama.se, Wikipedia, www.sanderson-uk.com)


4 kommentarer:

  1. superfint Ika!
    Kikar på din blogg ibland, roligt att se vad du håller på med!
    Kram syster Hanna

    SvaraRadera
  2. Förstår att du är nöjd och att det liksom lyser upp rummet!! Ser så läckert ut.

    SvaraRadera
  3. Tack! Ja, det blev riktigt bra : ) Absolut värt att köpa tyg med bra kvalitet och tidlös design, det kommer att hålla i många år framöver.

    SvaraRadera
  4. Så bra det blev! Snyggt tyg!

    SvaraRadera