fredag 19 april 2013

Fotoscreen

För ett par veckor sen var jag på kurs och lärde mig hur man trycker med Fotoscreen-teknik. Jag valde att jobba med två tryck - en bakgrundsbild och en förgrundsbild.


Denna typ av vindkraftverk(tror att det är det iaf) finns det många av utanför Palma, Mallorca, jag tycker att de är så fina och de har en perfekt form att göra mönster av.

Bilderna är redigerade i ett fotoredigeringsprogram, det finns att hitta gratis på nätet - t.ex. Splashup, Pixlr eller Photoshop's nätversion. Man ändrar bilderna till gråskala, ökar kontrast och ev. skärpa och pixlar upp bilden. 


Ramen raklas med fotoemulsion och torkas med fön, sen belyser man bilden i UV-ljus tillsammans med ramen, olika länge beroende på ramens täthet. Efter att man belyst bilden spolar man ramen med en medelkraftig stråle och emulsionen lossnar då från de områden som varit svarta på bilden.  Det är en ganska kladdig procedur, hela förberedelseprocessen tar sin lilla tid från foto till färdig tryckram, men det är det mödan värt!








Trycken blev kladdiga efter ett tag, man måste vara snabb och stryka färg på ramen mellan varven så att färgen inte hinner torka in och täcka några ytor. Det var även svårt att placera ramen på rätt ställe, ville haft möllan längre upp och längre till vänster - men nu vet jag det till nästa gång! 





Jag blev väldigt nöjd med tyget som jag tryckte först (innan ramen blev kladdig) där jag upprepade det ena motivet så att det bildade ett mönster - det skulle nog kunna bli ännu fler fina mönster om man upprepar formen på fler sätt. Jag har kvar ramarna så jag ska trycka mer en annan dag! Det var superkul att prova på fotoscreen, jag kommer definitivt att fortsätta arbeta med denna teknik!

söndag 14 april 2013

forts. Hall...



Jag ägnade gårdagen till att klä om sittpuffen och blev väldigt nöjd med resultatet! Det är enklare än vad man tror att klä om när det gäller att bara byta tyg. Man måste bara mäta noga och passa av efter hand. Det underlättar också om man har en häftpistol, men nitar funkar också bra. Eftersom mönstret/blommorna på detta tyg var riktat bara åt ett håll, bestämde jag mig för att sy ihop 6st trianglar för att få mönstret att utgå från mitten på själva sitsen. När man spänner och fäster tyg över en dyna eller likn. kan man tänka att man först spänner i ett kryss och sen tvärs över alla mittpunkter så blir det jämnt och fint.


En rund form kan vara lite knepigare att klä in, men det går bra om man lägger vecken med samma avstånd runt om.


Beslaget till locket som togs av i början skruvas tillbaks.



Såhär kan man klä en knapp - fäste den i dynan med hjälp av en lång kraftig nål och lite kraftigare bomullsgarn.

fredag 5 april 2013

Hallen

Det var ett tag sen jag hann lägga in nåt här, men har flera projekt på gång, bl.a. inredning av min hall. Jag var på loppis för ett par veckor sen och köpte - efter en del letande - en liten träbänk, en väggspegel och en sittpuff. Ruffiga som bara den, men whattheheck det går ju att fixa! 

Före: Innan jag köpte möblerna var det bara hatthyllan som utgjorde inredningen i detta utrymme. Den är fin, men jag tyckte att den tog för stor plats, så jag skruvade ner den och resultatet blev ett mycket luftigare rum.

















    
Efter att ha kollat runt ett tag på hänganordningar, bestämde jag mig till slut för en tamburmajor, det blev en i trä (Åhléns) för att bryta av mot den vita väggen. Stor cirkelformad glödlampa (ca13cm)och lampskärm ger coola skuggor på väggarna! Jag valde en turkos lampsladd, kul med färginslag på lite ovanliga ställen.(Lagerhaus) 

Spegeln ska hängas upp och bänken ska slipas, limmas och målas i en turkos färg så att den matchar lampsladden :)


















Här har vi sittpuffen som var klädd i två lager tyg, den såg riktigt sjaskig ut så det hade inte blivit bra att klä den ovanpå det gamla tyget - allt det gamla åker av - klippklipp! 







Senare ska den kläs i detta fina tyg (Stoff & Stil) som för tankarna till en vildvuxen äng en varm sommardag. Naturfärgad botten och neon-orange tryck - det blir fint i kombination med det turkosa på bänken och lampsladden tror jag. På golvet ska sedan ligga en ganska stor matta med grafiskt svartvitt mönster. Typ som den här... eller den här... 










Fortsättning följer på detta roliga lilla projekt...

Lavering

Målargruppen:

Igår började vi med lavering på målargruppen. Vi målade åtta snabba för att komma igång med olika valörer och sen ett långtids med ett stilleben helt i vitt som belystes i ett mörkt rum för att få fram skuggorna.


Det var kul men ganska svårt, bläcket sjönk in i pappret och bleknade så man fick bygga upp bilden långsamt. Jag råkade droppa bläck på pappret - det flöt ut till spännande former och gjorde hela bilden :)