söndag 24 februari 2013

Transparens








Så nöjd med senaste klänningen! Den är sydd i endast ett lager chiffong. Klänningen får en vacker transparens och får behålla det fall som annars till viss del försvinner om man syr in ett fodertyg. Med rätt kläder under är den smashing! 


tisdag 19 februari 2013

William Morris & Co, Michaelmas Daisy

Äntligen har jag klätt pianopallen som jag målade i somras i detta vackra tyg från W.Morris. Nu står den här och lyser upp mitt vardagsrum.


William Morris (1834-1896) är en av världens mest kända tapetdesigners. Morris startade 1861 ett inredningsföretag tillsammans med medlemmar ur det Prerafaelitiska Brödraskapet. Deras mål var att göra god hantverksmässigt producerad design för folket - en reaktion på industrialismens massproduktion. Estetiken byggde framför allt på medeltida förlagor. Företaget blev en succé  men det var mest överklassen som hade råd med det fina hantverket. Man arbetade framförallt med Möbler, Gobelänger, Kakel och Glasmålningar. 



I början av 1900-talet blev stilen omodern och företaget gick i konkurs. 1940 köpte Sanderson upp hela den återstående verksamheten. På 1960-talet anpassade Sanderson flera av tapetmönstren för textil, vilket starkt bidrog till en ökande popularitet. 

(källa: www.tapetorama.se, Wikipedia, www.sanderson-uk.com)


söndag 17 februari 2013

Turner

Målargruppen: 

Vi fick välja en landskapsbild, inte så noga vilken. Jag valde en av William Turner som tilltalade mig, gillade färgerna och ljuset. Sen hade vi en timme på oss att måla upp landskapet. Vi fick sen en ganska liten pappersform som vi skulle täcka över något i bilden som vi var nöjda med. Resten skulle sedan målas över - abstrakt. Det var en bra övning och efter ett tag - med målarspatel istället för pensel i handen - så lossnade det. Jag är nöjd, även om min bild fortfarande är  föreställande. Det blev en tolkning av Turners Keelman Heaving in Coals By Night.


Jag ska måla lite till innan den är klar - men för en gångs skull blev det en tavla som gick snabbt att göra. Det är kul att känna att det ger resultat att våga prova sig fram. Blev sugen på att göra fler tavlor när jag sedan fotade delar av målningen. 



(bilderna är en aning mörka då de fotats under kvällstid)